Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa
Podsumowanie realizacji - Podprogram 2020
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubominie w miesiącu wrześniu 2021 roku zakończył realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1161,60zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe:
1) groszek z marchewką,
2) fasolę po bretońsku
3) koncentrat pomidorowy,
4) buraczki wiórki,
5) powidła śliwkowe,
6) makaron jajeczny,
7) makaron kukurydziany bezglutenowy,
8) ryż biały,
9) kaszę gryczaną,
10) herbatniki maślane,
11) mleko UHT,
12) ser podpuszczkowy dojrzewający,
13) szynkę drobiową,
14) pasztet wieprzowy,
15) filet z makreli w oleju,
16) cukier biały,
17) olej rzepakowy,
18) mus jabłkowy
19) miód nektarowy wielokwiatowy
20)płatki owsiane
21) kawa zbożowa rozpuszczalna
W ramach realizacji Podprogramu 2020:
· żywność odebrało 419 osób potrzebujących;
· wydano osobom potrzebującym20,783,66 kg żywności;
· wydano osobom potrzebującym 3295 paczek żywnościowych;
· odbyły się 2 warsztaty(ów) 2 x po 15 uczestników/czek.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.
Działania te były realizowane w formie warsztatów, przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu zapobiegania marnowaniu żywności.
Podsumowanie realizacji - Podprogram 2019
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubominie w miesiącu lipcu 2020 roku zakończył realizację Podprogramu 2019 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe:
1) groszek z marchewką,
2) fasolę białą,
3) koncentrat pomidorowy,
4) buraczki wiórki,
5) powidła śliwkowe,
6) makaron jajeczny,
7) makaron kukurydziany bezglutenowy,
8) ryż biały,
9) kaszę gryczaną,
10) herbatniki maślane,
11) mleko,
12) ser podpuszczkowy dojrzewający,
13) szynkę drobiową,
14) pasztet wieprzowy,
15) filet z makreli w oleju,
16) cukier biały,
17) olej rzepakowy,
18) gołąbki w sosie pomidorowym
W ramach realizacji Podprogramu 2019:
· żywność odebrało 390 osób potrzebujących;
· wydano osobom potrzebującym 14,333,94 kg żywności;
· wydano osobom potrzebującym 2716 paczek żywnościowych;
· odbyły się 2 warsztaty(ów) 2 x po 25 uczestników/czek.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.
Działania te były realizowane w formie warsztatów, przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu zapobiegania marnowaniu żywności.
Informacje
Magdalena Brążkiewicz